Lejla Alajbegović Šećerović

Lejla Alajbegović Šećerović rođena je u Travniku, 1973. godine. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila je u Zenici, odsjek klavir, u klasi Maide Mutapčić Ibrahimagić. Muzičku akademiju u Sarajevu upisala je 1991. godine u klasi profesorice Milice Šnajder, a diplomirala je 2000. godine u klasi profesorice Svetlane Člaidze. Radila je u Osnovnoj muzičkoj školi Zenica, […]

Lejla Alajbegović Šećerović rođena je u Travniku, 1973. godine.

Osnovnu i Srednju muzičku školu završila je u Zenici, odsjek klavir, u klasi Maide Mutapčić Ibrahimagić.
Muzičku akademiju u Sarajevu upisala je 1991. godine u klasi profesorice Milice Šnajder, a diplomirala je 2000. godine u klasi profesorice Svetlane Člaidze.
Radila je u Osnovnoj muzičkoj školi Zenica, te kao umjetnički saradnik-korepetitor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na kojoj dobija zvanje docenta.
Trenutno radi kao profesorica klavira u Srednjoj muzičkoj školi Zenica i kao spoljni saradnik u Osnovnoj muzičkoj školi Novi Travnik.
Jedna je od osnivača Muzičkog vrtića “ Notica”,u kojem se muzički obrazuju djeca od 3 do 8 godina.
Sa svojim učenicima učestvovala je na federalnim i internacionalnim takmičenjima na kojima je osvojila brojne nagrade u disciplinama : klavir solo, klavirski duo, kamerni ansambl, te klavir teoretski, od toga na Federalnim: dvije specijalna, jedanaest prvih nagrada, šest drugih i devet trećih nagrada.
Na internacionalnim takmičenjima u Brčkom, Bijeljini, Banja Luci, Sremskoj Mitrovici, Istočnom Sarajevu,Šapcu, Smederevu, Beogradu, Zagrebu, Osijeku i Sloveniji osvojila je 40 prvih nagrada, od toga jedna zlatna medalja iz Slovenije, dva laureata za klavirski duo u Sremskoj Mitrovici , laureate klavirski duo Banja Luka 2022., 18 drugih i 10 trećih nagrada.
Na Federalnim takmičenjimna je stalni član žirija ispred Srednje muzičke škole u disciplinama klavir solo, klavirski duo i nestandardni ansambli, a takoɗe je bila članica žirija na Internacionalnom takmičenju Akordeon Art u Istočnom Sarajevu, te u Bijeljini na Festivalu ʺPrimaveraʺ.
Organizator je brojnih seminara na kojima su predavači bili eminentni stručnjaci iz oblasti klavirske pedagogije.