Dr Milica Lawrence

Milica Lawrence je rođena 1981. godine u Pančevu. Na FMU u Beogradu završila je studije klavira u klasi prof. Marije Đukić, a studije čembala u klasi prof. Zorice Ćetković.Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je u klasi prof. Uroša Pešića, a doktorske studije iz kamerne muzike pod mentorstvom dr. umetnosti doc. Dejana Subotića, na istom […]
Milica Lawrence je rođena 1981. godine u Pančevu. Na FMU u Beogradu završila je studije klavira u klasi prof. Marije Đukić, a studije čembala u klasi prof. Zorice Ćetković.Specijalističke studije iz kamerne muzike završila je u klasi prof. Uroša Pešića, a doktorske studije iz kamerne muzike pod mentorstvom dr. umetnosti doc. Dejana Subotića, na istom fakultetu.
Pohađala je brojne master-kurseve za klavir i čembalo kod afirmisanih domaćih i stranih umetnika kao što su Sergej Dorenjski, Jegor Čugajev, Pavel Nersesjan, Iget Drajfuz, Egon Mihajlović, Olivera Đurđević, Jurij Kot, Marija Lujza Baldasari…. Za solo izvođenja i u okviru kamernih sastava osvojila je veći broj nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima.
Održala je veliki broj solističkih i koncerata kamerne muzike u zemlji i inostranstvu (Italija, Švajcarska, Grčka, Mađarska, Crna Gora, Makedonija, Libija…). Njen solistički koncert u italijanskom kulturnom centru u Tripoliju ostaće zabeležen kao prvi koncert srpskog pijaniste na tlu Afrike.
Učestvovala je na tribinama moderne umetničke muzike i na manifestacijama kao što su BEMUS, OKTOH, „Čelo fest“, „Basomanija“… Učestvovala je kao član u orkestru FMU u Beogradu, i kao gostujući član Beogradske filharmonije, »Schlesinger orchestra«, beogradskog gudačkog orkestra „Dušan Skovran“, kamernog orkestr „Mokranjac“, „Zemunskog kamernog orkestra“. Pri tom je sarađivala sa imenima kao što su Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dmitrij i Aleksandar Sitkovecki, Čarls Zahari Bornhštajn, Miloš Petrović… Solistički je nastupala sa kamernim orkestrom „Mokranjac“, sa orkestrom FILUM-a i »Schlesinger orchestra«. Snimala je za radio i televiziju.
Na I međunarodnom takmičenju „Beogradski pobednik 2005“ bila je jedini pijanista kome je za stvaralačko učešće dodeljeno priznanje Ruskog centra za nauku i kulturu u Srbiji i Crnoj Gori, „Ruski dom u Beogradu“.
Milica Lawrence je petnaest godina radila kao samostalni umetnički saradnik na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. 2019. godine postala je stanovnik Malte i osnovala Malta Piano Akademiju u Mosti i na Gozu, istovremeno održavajući aktivnu solističku karijeru. Od 2019. do 2022. godine je radila i na koledžu Mikiel Anton Vassalli kao profesor klavira I korepetitor. U avgustu 2022. godine organizovala je prvi Malta Piano Festival na Gozu. Trenutno radi na svom prvom digitalnom i štampanom časopisu “Pianist.mt”.